Előadások

Home / Előadások

Mentálhigiénés előadás

Téma: Hogyan érezhetem magam jobban az életemben?

Mit tehetek annak érdekében, hogy jobban érezzem magam az életemben? A jó hír,
hogy sok mindent. Több mint 15 év tapasztalatát, működő megoldásait, javaslatait
osztom meg az előadásban hét területen: hogyan lehet jó kapcsolatunk a
családtagjainkkal, a világgal, a környezettel, önmagunkkal és a testünkkel, hogyan
kezeljük a nehézségeket, kihívásokat, továbbá milyen alap- és irányelveket érdemes
követni az életben.

Interjú

Téma: A nárcisztikussal egy ágyon című regényemről készített interjút velem Gyura Barbara, a Nárcisz Coach

Vannak kapcsolatok, amelyekkel önmagunkat bántalmazzuk? Barbara, a Nárcisz Coach az igaz történeten alapuló regény ötletéről, üzenetéről, szereplőiről kérdezett. Az is érdekelte őt, hogy miért kezelek szókimondóan, nyíltan olyan témákat, mint szexualitás, bántalmazás, szokatlan szexuális magatartás (például alá-fölérendelődés, perverzió). A könyv nemcsak a hálószobába, hanem a szereplők lelki világába is betekintést enged és tanulságos, izgalmas olvasmány lehet egy olyan kapcsolatról, ahol fojtogató kötelék van két ember között, ahonnan nehézkes és lassú a kiszakadás.

Mentálhigiénés előadás

Téma: Hogyan ismerhetjük fel a bántalmazást a családi kapcsolatainkban?

A családi kapcsolatainkban is megjelenhet a bántalmazás nyílt vagy rejtett módon. A bántalmazást sokszor fel sem ismerjük, így kezelni sem tudjuk. Meghívott vendégemmel Gyura Barbarával, a Nárcisz Coachcsal arról beszélgetek, hogy mit jelent a bántalmazás, milyen megjelenési formái vannak a családi kapcsolatokban, milyen típusú bántalmazó szülők léteznek és mit tehetünk, ha a jelek szerint a szülőnk bántalmaz bennünket?

Mentálhigiénés előadás

Téma: A fiatal felnőttek hét legjellemzőbb problémája és annak a kezelése 2.0

Mentálhigiénés segítő szakemberként 16 éve foglalkozom egyetemistákkal és huszonéves fiatalokkal. Az évek során azt figyeltem meg, hogy a klienseim körében bizonyos problématípusok rendszeresen visszatérnek. Ezekről beszélek az előadásomban.

Mentálhigiénés előadás

Téma: Önbántalmazás gondolati síkon

A hozzám forduló fiatal felnőttek gyakran gondolatban okoznak szenvedést maguknak. Hogy milyen módon, ezt mutatom be ebben az előadásban, együtt a legfontosabb kihívásokkal, mint például hogy legyünk jelen, önbizalomfejlesztés, összehasonlítás, vagy az elkésettség érzése és a halogatás elkerülése.

Mentálhigiénés előadás

Téma: Mit tehetünk azért, hogy egészséges legyen a szüleinkkel a kapcsolatunk?
Avagy leválási problémák és szerepzavarok a szülők és a fiatal felnőttek között

A családi kötelékek rendszeresen feladják a leckét. Ebben az előadásban összefoglalom, hogy milyen leválási problémákat tapasztalok a fiatal felnőttek és szüleik között, hogyan keletkezhet zavar a családi szerepekben, amelynek három típusát azonosítottam az elmúlt években: elkényeztetés, valamint a fiatal felnőtt társ- és szülőszerepbe kerülése a szülei mellett. Ezek kezeléséről és arról is lesz szó, hogy mire érdemes figyelni akkor, ha a fiatal felnőtt maga is szülővé válik, illetve mit lehet
kezdeni azzal, hogyha valaki elhatározta, hogy nem lesz olyan, mint a szülője, aztán mégis úgy viselkedik. Az első generációs értelmiségi problémaköréről is beszélek.